Mis probleeme võivad tekitada tarkusehambad?

Hambaarst Kristi Ivanov
Hambaarst Kristi IvanovFoto:
Vastab Kristo Ivanov, Tartu Ülikooli suukirurgia osakonna arst-õppejõud, Tallinna Tervishoiukõrgkooli lektor.

Rohkem kui ühtegi teist hammast ohustab tarkusehammast ruumipuudus. 84% 20aastastest inimestest on alumised tarkusehambad peetunud ehk retineerunud. See tähendab, et tarkusehammas on kaetud kas osaliselt või täielikult luu ja limaskestaga ning hambad ei saavuta normaalset positsiooni ega funktsiooni. Enim probleeme tekitavad alalõua tarkusehambad, mis on osaliselt lõikunud, kuid samalaadseid vaevusi võivad tekitada ka ülalõuas asuvad tarkusehambad. 

Tekib kergelt põletik
Raskendatud suhulõikumisega võib kaasneda tarkusehammast ümbritsevate kudede põletik. Lihtsalt öeldes on see tingitud toiduosakeste ja mikroobide sattumisest osaliselt lõikunud hamba ja seda katva limaskesta vahele, kuhu hambaharjaga pole võimalik hästi puhastama pääseda. Nii hakkavad toiduosakesed seal lagunema ja tekibki hambakrooni ümbritsevate kudede põletik ehk perikoroniit, mille tunnusteks on punetus hamba igeme piirkonnas, turse ja valu. Valu võib esineda ka neelamisel või kiirguda vastavale näopoolele. Esineda võib ka suuavamistakistus ja mädaeritus igemetaskust. Suus on paha maitse ja ebameeldiv lõhn. Suurenevad ka regionaalsed lümfisõlmed ning võib tekkida kehatemperatuuri tõus. Selliste nähtude esinemisel tuleks kindlasti pöörduda hambaarsti või suukirurgi vastuvõtule.

Peetunud tarkusehambad võivad kahjustada ka naaberhambaid, avaldades neile survet ja põhjustades hammaste asendimuutuseid. Samas võivad suhu mittetäielikult mahtuvad tarkusehambad avaldada survet ka närvile või närvilõpmetele, mistõttu tekib närvikahjustusest tingitud valu, harvematel juhtudel võib kaasneda ka tundlikkuse häire.
Raskendatud hügieen soodustab ka kaariesekahjustuse teket. Mõningatel juhtudel ei pruugi peetunud tarkusehambad endast kuidagi märku anda ja need avastatakse alles röntgenülesvõttel. Ka siis peab selleks valmis olema, et arst võib pidada neid vajalikuks eemaldada, kui röntgen näitab hambapeetusest tingitud patoloogilisi muutuseid ümbritsevas luus või naaberhammastes.

 

 

Äripäev
14. September 2017, 15:53

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi