Impetiigo

Impetiigo on naha bakternakkus, mille korral tekivad jäsemetele või muudele kehaosadele karvade ümbruses mädaga täitunud koonusekujulised villid.

Impetiigo ehk mädavill-lööve on pindmine naha bakter-nakkus ja ektüüm ehk mädaniklööve on selle haavandiline vorm.

Haigusetekitajateks on Staphylococcus aureus ja streptokokid. Haigusetekitajad võivad siseneda igat liiki nahavigastuste kaudu. Nakatumist soodustavateks teguriteks on stafülokokkide nina-neelu kandlus, halvad hügieenitingimused ja niiske keskkond.

Haigusenähud

Impetiigo tekitajateks on stafülokokid või streptokokid.
Stafülokokilise impetiigo korral tekivad jäsemetele või muudele kehaosadele karvade ümbruses mädaga täitunud koonusekujulised villid. Streptokokilise impetiigo korral tekivad katmata kehaosadel, eeskätt näol (suu, nina, silmade ümbruses), mädavillid, mis lõhkevad ning tekkinud haavandid kattuvad kollakaspruuni koorikuga.
Ektüümi korral tekivad sügavamal nahas valulikud sõlmekesed, millest moodustuvad mädavillid, mis lõhkevad ja tekivad mädased haavandid, mis kattuvad kollakaspruuni koorikuga. Nii impetiigo kui ektüümi haigusenähtudeks on nakkuskollete valulikkus, sügelemine ja halb enesetunne. Sügeleva piirkonna kraapimisel levivad haigusetekitajad naaberaladele.

Tüsistused

Ravita ja hilinenud ravi korral võivad tüsistusena tekkida tselluliit, lümfangiit, furunkuloos, hüpo- või hüperpigmentatsioon ja lastel - A-rühma streptokokkide poolt põhjustatud glomerulonefriit.

Ravi: antibiootikumravi.

Äripäev
20. October 2016, 15:06

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi