Süsteemsete sidekoehaigustega kaasnev neerukahjustus

Süsteemne erütematoosne luupus on põletikuline autoimmuunne haigus, mille korral keha immunoloogiline kaitse on suunatud keha enda vastu ja tagajärjeks on haiguse avaldused paljudes organites s.h neerudes.

Vaskuliidid. Vaskuliidi korral tekib veresoonte põletik, mis põhjustab keha erinevates piirkondades veresoonte ja organite kahjustusi. Näiteks Wegeneri granulomatoosi puhul esineb vaskuliit e veresoonte põletik peamiselt hingamisteedes ja neerudes. Teiste vaskuliitide korral võib aga tekkida erinevate siseorganite (süda, magu, sooled, neerud) ja naha põletik.

Süsteemsete sidekoehaigustega kaasnev neerukahjustus on sageli kiiresti süvenev, kuid õigeaegse raviga on võimalik haiguse kulgu aeglustada ja neerupuudulikkuse teket edasi lükata.

Infoleht on võetud kliinikumi kodulehelt 12. okt 2016. Vaata uuendusi siit.

Äripäev
12. October 2016, 11:42

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi