Kuseteede põletikud

Kuseteede põletik on üks sagedasemaid bakteriaalseid haigusi nii lastel kui ka täiskasvanutel, eriti naistel.

Tervel inimesel kuseteedes reeglina haigusetekitajaid ei ole ja uriin on steriilne. Põletik tekib siis, kui haigust põhjustavad mikroobid liiguvad ülenevalt altpoolt ülespoole. Bakterid, mis seda põhjustavad, pärinevad üldjuhul inimese enda seedetraktist ja enamasti on selleks soolekepike Escherichia coli.

Põiepõletiku korral esineb valu alakõhus, urineerimistung ja kipitus- ning põletustunne urineerimise ajal, seejuures on uriinihulgad väikesed. Uriin võib olla hägune, punaliblede olemasolul ka roosakas. Põletiku edasisel levimisel kuseteid pidi neeruvaagnasse ja neerukoesse lisandub tavaliselt kõrge palavik, kõhu- ja seljavalu, iiveldus. Korduvate kuseteede põletike korral kahjustub kuseteede limaskest ja neerukude.

• Korduvate põletike korral, kroonilisel haigel ei välista palaviku puudumine neerupõletikku. Lastel võib neerupõletiku ainsaks sümptoomiks olla kõrge palavik.

Infoleht on võetud kliinikumi kodulehelt 12. okt 2016. Vaata uuendusi siit.

Äripäev
12. October 2016, 11:41

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi