Funktsionaalne düspepsia

Funktsionaalne düspepsia korral tekivad inimesel vaevused seoses mõne söögi-joogiga või tunneb ta nn tühjakõhuvalu. Vaevuste leevendamisel on oluline toitumise jälgimine.

Funktsionaalne düspepsia on talitlushäire, mis jagatakse domineeriva sümptomi järgi kas haavandilaadseks (tühjakõhuvalu) või motoorikahäireks (domineerib täistunne, rõhumistunne pärast sööki).

Ligikaudu pooled funktsionaalse düspepsia haigeist kurdavad vaevuste seost mõne söögi või joogiga.

Dieedi osa haiguse ravis

Toitumisalaseid soovitusi funktsionaalse düspepsia haigele ei saa ületähtsustada. Põhitähelepanu funktsionaalse düspepsia korral peaks olema suunatud patsiendi toitumistavade kujundamisele.

Dieedi koostamise põhimõtted

Funktsionaalse düspepsia haigele antavad toidusoovitused tulenevad üldistest toitumispõhimõtetest:
• söö sagedasti, rahulikult ning aeglaselt, jälgi regulaarseid toidukordi, näri toitu korralikult, pühendu söömisele, väldi toidu ühekülgsust;
• haige võib kasutada välistamise dieeti ehk vältida toite, mis põhjustavad või suurendavad vaevusi. Aerofaagia korral piisab lihtsatest nõuannetest, mis aitavad vähendada õhku.


Koostaja: Pärnu haigla sisehaiguste osakond, arst Toomas Vestman Koostatud/täiendatud/ülevaadatud 2010. a.

Äripäev
12. October 2016, 12:54
Vaata EST või RUS arhiivi