Vaagnapõhja lihaste tugevdamine

Vaagnapõhjalihased alluvad inimese tahtele. Harjutades on võimalik õppida neid pingutama ja lõõgastama. Kui patsient teeb ise kodus vaagnapõhja¬lihaste harjutusi, on tal võimalik saavutada parem kontroll oma vaagnapõhjalihaste üle.

Regulaarselt vaagnapõhjalihaste harjutusi sooritades saab parandada uriinipidamist ja ennetada uriinipidamatust. Viimast võivad põhjustada mitmed haigused.

Naistel võib uriinipidamatust esineda raseduse ajal ja vahetult pärast sünnitust, samuti üleminekueas või ülekaalulisuse korral. Meestel võib esineda eesnäärme suurenemisest tingitud uriinipidamatust. Vanuse tõustes ei sulgu meeste kusejuha enam piisavalt efektiivselt, mille tagajärjel tekibki uriinipidamatus. Uriinipidamisvõime võib ajutiselt väheneda pärast ees­näärme lõikust, ehkki tavaliselt aasta möödudes olukord paraneb.

Vaagnapõhjalihaste harjutused

1. Lama selili, jalad põlvest kõverdatud ja koos. Hinga sisse. Välja hingates tõsta tuharad aeglaselt üles, samal ajal pingutades vaagnalihaseid. Hinga sisse ja lõdvestu. Korda harjutust 5-10 korda.

2. Seisa sirgelt, jalg üle teise, kannad maas. Hinga sisse. Välja hingates tõmba vaagnapõhi sissepoole, pinguta tuhara lihaseid ja tõmba sisse kõhu alumine osa. Pigista reied kokku ja jätka surumist mõne sekundi jooksul. Hinga sisse ja lõdvestu. Korda harjutust 5-10 korda.

3. Tualetis käies proovi peatada uriinijuga, võimalusel mitu korda. Nii saad teada, et kasutad õigeid lihaseid.

Koostanud: AS Ida-Tallinna Keskhaigla, Ravi 18, Tallinn

Infotelefon: 666 1900

Infoleht on võetud Ida-Tallinna Keskhaigla kodulehelt 31. mail 2016. Vaata värskendusi siit.

Äripäev
31. May 2016, 11:47

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi