Botulism

Inimene nakatub botulismitekitaja toksiiniga saastunud toidu söömisel. Toksiin põhjustab halvatust lihastes, mille tagajärjel kahjustuvad ka eluliselt olulised funktsioonid, eelkõige hingamine.

Botulismi põhjustab Bakter Clostridium botulinum poolt eritatav mürkaine ehk toksiin.

Toksiin hävib vähemalt +85°C kuumutamisel või keetmisel 5 minuti jooksul. Eosed hävivad > +120°C juures 10 minuti jooksul. E-tüüpi toksiin moodustub toiduaines ka madalatel temperatuuridel, näiteks +3°C juures.

Haigustekitaja toksiin püsib kahjutustamata joogi- ja veekogude vees ning jookides kuni 70 päeva. Joogivee kahjutustamisel kaotab toksiin aktiivsuse. Mitmetes Euroopa maades on levinud ka botulismi tekitaja Clostridium butyricum.

Haiguse vormid

Botulismi neli põhilist esinemisvormi on:

1) toidu-tekkeline ehk soole vorm - neurotoksiini sattumisel organismi koos toiduga

2) väikelapse vorm - haigustekitajad koloniseerivad lapse mao-sooletrakti

3) haava vorm - tekib haigustekitajate eoste sattumisel haava

4) täiskasvanute seedekulgla tokseemia.

Lisaks on kaks botulismi vormi, mis tavapäraselt inimeste seas ei levi:

5) inhalatsiooni ehk õhklevi vorm - tekib botulismitekitaja neurotoksiini sissehingamisel

6) iatrogeenne vorm - tekib juhul, kui patsiendi ravi käigus on toksiin ekslikult sattunud vereringesse.

Levik ja nakatumine

Haigustekitaja eosed on levinud pinnases, veekogudes ja veekogude setetes. Pinnasest võivad eosed sattuda kõikjale - neid on leitud põllumajanduslikes toiduainetes, loomade, kalade ja lemmikloomade (näiteks kilpkonnade, roomajate) seedetraktis, mees jm.

  • Toidutekkeline botulism: haigustekitaja paljuneb ja eritab toksiini toiduainetesse/toitudesse, mida on puudulikult kuumtöödeldud või valmistoitu säilitatud mittelubataval temperatuurirežiimil. Tekitaja paljuneb hästi vähesoolastes, väikese suhkrusisaldusega, madala happesusega/leelisusega, suitsetatud toitudes ja konservides (sagedamini kodus valmistatud puu- ja köögivilja konservides ning seente hoidistes). Nakatumist soodustavad soole mikrofloora talitluse häired. Haigustekitaja ei levi inimeselt inimesele.
  • Väikelapse botulism: esineb väikelastel esimese eluaasta jooksul. Tekib haigustekitajate eoste allaneelamisel toidu või veega või pinnasest pärit tolmuga; haigustekitajad ise paljunevad jämesooles.

Lõimetuseperiood

12-36 tundi, harva mitu päeva soolevormi korral; õhklevi vormi korral 12-80 tundi.

Nakatamisohtlik periood

Soolevormi korral levitab nakatunud inimene haigustekitajaid roojaga mitu nädalat või kuud ning toksiini - mõni nädal.

Inimeste vastuvõtlikkus botulismile on üldine. Haigeid ravitakse botulismi antitoksiiniga.

Diagnostika eesmärgil määratakse botulismitekitaja või selle toksiini esinemist haige roojas eeskätt kõige sagedamini esineva soolevormi korral.

Äripäev
31. May 2016, 15:31
Vaata EST või RUS arhiivi