Sarlakid

Sarlakid on äge nakkushaugus, mis algab palaviku, peavalu, oksendamise, nõrkuse, angiini ja lööbe ilmumisega.

Haiguse sesoonne tõus on sügis-talvisel perioodil. Sagedamini põevad 3-7 aasta vanused lapsed. Pärast põdemist kujuneb antitoksiline immuunsus. Inkubatsiooniperiood on 1-7 päeva.

Sarlakit iseloomustavad haigel esinev üldintoksikatsioon, peenesõlmeline lööve nahal ja põletik. Haigustekitajaks on A grupi beeta-hemolüütiline streptokokk (Streptococcus pyogenes), mis toodab virulentsusfaktoreid streptolüsiini ja toksiine.

Levikuteed

Haigusetekitajad kanduvad õhk-piisknakkuse teel lähedases kokkupuutes olnud isikutele (ühes toas või palatis viibinutele). Harva võivad haigusetekitajad üle kanduda ka haiget ümbritsevate esemete vahendusel (toidunõud, mänguasjad, pesu).

Kuidas haigus algab ja kulgeb?

Haigus algab palaviku, peavalu, oksendamise, nõrkuse, angiini ja lööbe ilmumisega. Lööve, mis levib kaelalt rinnale, seljale ja jäsemetele, on peensõlmeline, katsumisel kare ja paikneb punetaval nahapinnal. Lööve kestab 3-7 päeva. Põsed on intensiivselt punetavad ja iseloomulik on ninaalune lööbevaba kolmnurk. Algul on keelel katt, kusjuures keeleots on puhas. Alates neljandast haiguspäevast on keel vaarikapunane ja näsaline. 2-4 nädala pärast võib tekkida peenehelbeline nahaketendus ja selle irdumine suurte tükkidena peopesadelt ja jalataldadelt.

Sarlakite tunnusteks veel:

  • väga punane kurk ja kurgumandlid, punane ja näsaline nn „maasikakeel“ (kui keel on katuga kaetud, siis on ta valge ja näsaline), väga valus neelamine, valkjas katt keelel või neelu tagaseinal
  • punane lööve, mis on katsudes liivapaberi sarnane; tugev punetus kaenlaaukudes, küünarlohkudes ja kubemevoltides. Alul on lööve nagu väikesed täpid, siis nagu väga väikesed punnid punetaval nahal. Löövet on palju, kaugemalt vaadates jätab mitte täpilise, vaid punetava mulje. Tihti esineb punetava näo foonil kahvatu ala suu ümber
  • palavik 38,5 kraadi, paistes lümfisõlmed, peavalu, kehavalu, iiveldus, oksendamine – mittespetsiifilised tunnused

Tüsistustena võivad tekkida müokardiit ja meningiit, reumatism ja glomerulonefriit.

Ennetamine

  • Haige isoleeritakse tavaliselt kodus, raske haiguskulu korral hospitaliseeritakse. Isoleerimine lõpetatakse 10-12 päeva möödumisel. Isoleeritakse lasteasutuste lapsed, algkooli õpilased, kirurgia ja sünnitusosakonna töötajad ning toidukäitlejad (eriti piimatööstuse töötajad).
  • Haiguskoldes tuleb tarvitada vaid keedetud või pastoriseeritud piima.
  • Neile, kes on kokku puutunud haigega, võib teha profülaktilise antibiootikumikuuri.
  • Sarlakite vastu vaktsiini ei ole.
Äripäev
30. May 2016, 15:40

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi