Diabeetilise sidekoelise retinopaatia operatsioon

Kui inimesel esineb suhkruhaigus kümne või enama aasta vältel, tekivad tal silma võrkkestas muutused ehk sidekoeline retinopaatia. Kesk- ja vanemas eas alanud suhkruhaiguse korral võib sidekoeline retinopaatia esineda kohe, kui diabeet avastatakse. Diabeetilist sidekoelist retinopaatiat ravitakse operatsiooniga.

Operatsiooni näidustused

Võrkkest ehk reetina on väga õhuke nägemisanalüsaatori osa, mis lamab silmamuna sisepinnal, n-ö "silmapõhjas". Võrkkestale lan­genud valguskiirtest saab alguse nägemisprotsess. Diabeedi kor­ral võivad võrkkestas tekkida verevalumid, uudismoodustunud veresooned ja sidekude. Viimane võib kasvada võrkkestast silma klaaskehasse mitmes suunas, halvendades nägemist seeläbi tun­duvalt. Tihti lisandub uudisveresoontest tekkinud verevalum klaaskehasse.

Diabeetilist sidekoelist retinopaatiat ravitakse operatsiooniga, mida nimetatakse vitrektoomiaks. Kui operatiivsest ravist loobutakse, võib sidekude lahti tõmmata silma võrkkesta. Sel juhul kaotab pat­sient aegamööda nägemise.

Operatsiooni käik

Diabeetilise sidekoelise retinopaatia operatsiooni puhul kasutatakse kohalikku tuimestust või narkoosi. Operatsiooni käigus minnakse  peente instrumentidega silmamuna sisse ning eemaldatakse silma klaaskeha, verevalumid ja sidekude. Ope­ratsiooni lõpus täidetakse silmamuna õhu või paisuva gaasiga, mis 1-2 nädala jooksul asendub silmasisese vedelikuga. Vahel täidetakse silm silikoonõliga, mis jääb püsivalt silma sisse või eemaldatakse teatud aja möödudes uuesti operatsiooni teel.

Pärast operatsiooni

Operatsiooni järel võib nägemise taastumine mitu kuud aega võtta. Nägemisteravuse lõplik määr on igal inimesel erinev. Pärast operatsiooni võivad silmasisesed verevalumid korduda. Võimalikud on ka korduvad operatsioonid.

Võimalikud ohud

Vaatamata hoolikalt teostatud operatsioonile ning adekvaatsele eel- ja järelravile on kirurgilise raviga alati seotud teatud riskid.

Võimalikud tüsistused operatsiooni käigus:

  • rebend võrkkestas
  • silmasisene verejooks
  • võrkkesta irdumine

Võimalikud tüsistused operatsiooni järel:

  • korduv silmasisene verevalum
  • põletik
  • silma siserõhu tõus ehk glaukoom
  • valu
  • hall kae ehk katarakt
  • võrkkesta irdumine

Pärast operatsiooni jälgib patsienti silmaarst.

Koostanud: AS Ida-Tallinna Keskhaigla, Ravi 18, Tallinn

Infotelefon: 666 1900

Infoleht on võetud Ida-Tallinna Keskhaigla kodulehelt 30. mail 2016. Vaata värskendusi siit.

 

Äripäev
30. May 2016, 12:37

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi