Mikrobioloogilisteks uuringuteks roojaproovi ja rektaalkaape võtmise juhised patsiendile

Roojaproovi ja rektaalkaape võtmisel on kindlad nõuded, mille järgimine aitab tagada seda, et proovid on kvaliteetsed ja tulemused õiged.

Rooja võtmine proovinõusse: 

- avage proovinõu, ärge puudutage proovinõu ja kaane sisepinda; 

- roojamisel vältige rooja saastumist vee ja uriiniga, 

- võtke proovinõu kaane küljes oleva lusikaga roojast hernetera suurune kogus materjali ja asetage proovinõusse;

- võimalusel võtke mikrobioloogilisteks uuringuteks roojast limaseid ja veriseid kohti; 

- sulgege proovinõu lekkekindlalt; 

- kirjutage proovinõu küljele (mitte kaanele) oma nimi ja isikukood; 

- kirjutage saatekirjale proovi võtmise kuupäev ja kellaaeg.

Rektaalkaape võtmine: 

- profülaktilisteks mikrobioloogilisteks uuringuteks sobivas proovinõus (katsutis) on tampoon ja transpordisööde; 

- avage katsuti kork, ärge puudutage tampooni ja katsuti ava; 

- hoidke korgist kinni ja võtke ringjaid liigutusi tehes tampooniga pärakust 1 cm sügavuselt rektaalkaabe; 

- asetage tampoon katsutisse, ärge puudutage tampooniga katsuti ava ja välispinda; 

- sulgege katsuti lekkekindlalt; 

- kirjutage katsuti küljele oma nimi ja isikukood; 

- kirjutage saatekirjale proovi võtmise kuupäev ja kellaaeg.

Proovimaterjali toomine analüüside vastuvõtu kabinetti: 

- pärast proovi võtmist tooge proovinõu vereandmise ja uriinianalüüside vastuvõtu kabinetti - soovitatav on tuua proovinõu uurimiseks 1-3 tunni jooksul pärast proovi võtmist Kui see ei ole võimalik, siis säilitage proovinõud roojaga temperatuuril +2 kuni +8 C,

- transportsöötme ja tampooniga katsutit säilitage toatemperatuuril +20 kuni +25 C ning tooge vereandmise ja uriinianalüüside vastuvõtu kabinetti 1 tööpäeva jooksul.

Infolehe koostaja: SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla 
J. Sütiste tee 19 
Infotelefon 617 1300 
www.regionaalhaigla.ee

Infomaterjal on võetud Regionaalhaigla kodulehelt 19. mail 2016. Vaadake täiendusi SIIT.

Äripäev
24. May 2016, 16:40
Vaata EST või RUS arhiivi