Peptiline haavand ja dieet

Peptiline haavand tekib makku või kaksteistsõrmiksoolde maohappe toimel. Peptilise haavandi ägenemise ajal kasutatakse sageli välistamise dieeti. Toit, mida süüakse, peab olema tasakaalustatud normaalne segatoit.

Peptilise haavandi tekkemehhanismis on oma osa näiteks Helicobacter pylori infektsioonil, mis hävitab mao ja kaksteistsõrmiku limaskesta kaitsvat lima ning seega soodustab kahjustava maohappe jõudmist limaskestani. Samuti soodustab haavandi teket mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite kasutamine. Haavandi teke on aga eelkõige seotud maosoolhappe peptilise toimega.

Toiduainete mõju peptilisele haavandile

Peptilise haavandi ägenemise ajal peab toit olema ratsionaalne, maitsev ja haigele sobiv ehk tasakaalustatud normaalne segatoit.

Dieedi koostamise põhimõtted

Peptilise haavandi haigele võib anda järgmisi toidusoovitusi Eelkõige peab haige lähtuma normaalsest toidust ja toitumise üldistest põhimõtetest. Haavandi ägenemise ajal võib kasutada välistamise dieeti.

Alkoholi absoluutne välistamine ei ole vajalik, kuid kui haige kuritarvitab alkoholi, siis on tema nõustamine vajalik.

Juhul kui vaevusi põhjustavad kiudainerikkad toidud, nagu kapsas, on soovitatav neist loobuda. Kindlasti peab peptilise haavandi haiget julgustama suitsetamisest loobuma, sest see on kasulik haige üldisele tervisele, samuti ägeneb suitsetajatel haavand sagedamini ja haavandi paranemine on aeglasem.

Kuigi peptilise haavandi haigel võib mõne toidu või joogi vältimine vaevusi vähendada, ei kiireneda see haavandi paranemist, ei väldi tüsistuste teket ega hoia ära uusi ägenemisi.

Peptilise haavandi ägenemise ajal ebasoovitatavad toidud ja toiduained:

- vürtsised toidud;

- kohv (ka kofeiinita);

- alkohol;

- karboniseeritud alkohoolsed joogid;

- kiudainerikkad toiduained, juhul kui need põhjustavad vaevusi.

Infoleht on võetud Pärnu Haigla kodulehelt 20. mail 2016. Vaata värskendusi siit.

Äripäev
20. May 2016, 16:24

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi