Magnetresonantstomograafiline uuring

Magnetresonantstomograafia ehk MRT-uuring võimaldab hinnata patsiendi organite ja liigeste anatoomiat. Uuringul saadakse inimkehast kujutis magnetvälja abil. MRT-uuring on valutu ega nõua patsiendilt erilist ettevalmistust.

Uuringuks kasutatav magnetresonantstomograaf ehk MRT on diagnostiline aparaat, mis ei kasuta ioniseerivat ehk röntgenikiirgust. Kuna MRT-uuringul saadakse inimkehast kujutis tugeva magnetvälja abil, ei tohi uuringuruumi viia metallesemeid ega mehaanilisi seadmeid.

Mida pidada meeles uuringuks valmistudes

  • Pange selga midagi kerget ja mugavat, mida on lihtne ära võtta. Riietel ei tohi olla metallist nööpe, lukke ega haake.
  • Eemaldage kõik metallist ehted ja kellad, samuti püksirihmad, juukseklambrid, -nõelad ja -paelad, mis sisaldavad metalli.
  • Kaasa ei tohi võtta mobiiltelefone, rahakotte, lahtist metallraha, magnetribaga kaarte, nuge, kääre ega muud sellist.
  • Ärge kasutage uuringupäeval juukselakke ega kosmeetika­tooteid (nt pärlmutrit sisaldavaid tooteid nagu lauvärv, huulepulk, kehaemulsioon jms).
  • Kui Teil on kunsthambad, siis tuleb need eemaldada.
  • Võite jätkata igapäevaste ravimite võtmist, samuti pole piiranguid dieedile.

Vastunäidustused

  • Südamestimulaator (võib tugevas magnetväljas seiskuda).
  • Metallimplantaadid - liigeste proteesid, murdude fikseerimise plaadid, kruvid, naelad, klipsid, metallist võõrkehad, hammaste breketid. Ka mittemagnetiseeruvast metallist implantaatides võib tekkida soojenemine. Metallist võõrkehad võivad tugeva magnetvälja mõjul liikuda ning kahjustada veresooni, närve ja siseelundeid.
  • Klaustrofoobia - kinnise ruumi kartus. Kui Teil võib tekkida hirm kitsa ruumi ees, teavitage sellest eelnevalt oma raviarsti ja MRT-uuringut teostavat personali. Soovi korral on Teil võimalik uuringuruumi kaasa võtta lähedane inimene.
  • Rasedus - raseduse esimesel trimestril on MRT-uuring vastunäidustatud. Ehkki lootekahjustusi ei ole küll seni dokumenteeritud, kasutatakse seda uuringu meetodit siiski vaid tõsiste või eluohtlike haigusjuhtude puhul.

Uuringu käik

Uuringu ajal peate lamama uuringulaual. Radioloogiatehnik aitab Teid lauale ja seejärel liigutab uuringulaua MRT-seadme keskele. Masina sisemuses on tunnel, mis on valgustatud ja mõlemast otsast avatud. Uuringu ajal tehakse palju üksikmõõtmisi, millega kaasnevad kloppivad ja prõmmivad helid. Need kestavad alates mõnest sekundist kuni 12 minutini. Paljud haigused on MRT-uuringul näha ainult pärast kontrastaine süstimist veeni. Kui Teie uuring nõuab kontrastaine süstimist, paigaldab radioloogiatehnik Teile veenikanüüli, mille kaudu manustatakse enne uuringut või uuringu käigus kontrastainet. Kasutusel olevaid kontrastaineid taluvad patsiendid hästi. Tüsistusi esineb väga harva ja need pole harilikult tõsisemad kui peavalu.

Sõltuvalt Teie terviseprobleemist kestab uuring 15-60 minutit. Uuringu lõppedes võite lahkuda. Radioloog hindab tehtud pilte ja saadab vastuse Teie raviarstile.

Koostanud: AS Ida-Tallinna Keskhaigla, Ravi 18, Tallinn 
Infotelefon: 666 1900 www.itk.ee

Infoleht on võetud Ida-Tallinna Keskhaigla kodulehelt 20. mail 2016. Vaata värskendusi siit.

Äripäev
20. May 2016, 11:06

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi