MRSA ehk metitsilliinresistentne stafülokokk

Stafülokokk on bakter, mis võib elada inimeste nahal ja ninas kahju tekitamata. Stafülokoki tüvi MRSA, mis on paljude antibiootikumide suhtes resistentne, võib aga põhjustada pikaajalist ravi vajavaid infektsioone.

Kuidas stafülokokid levivad? 

Bakter levib peamiselt inimeselt inimesele otsesel kontaktil nt saastunud käte või kontaktpindade (nt ukselingid, tualettruum vms) kaudu. Nakkusohtlikud on ka kehaeritised.

Kuidas takistatakse bakteri levikut haiglas? 

Võimalusel paigutatakse MRSA kandlusega patsiendid eraldi palatisse, et kaitsta teisi infektsioonidele vastuvõtlikke patsiente. Meditsiinilistel protseduuridel järgitakse kõiki ettevaatusabinõusid bakterite leviku takistamiseks. Töötajad kasutavad erinevaid kaitsevahendeid – kaitsekitlit, -kindaid ja -maski. Väga oluline roll on kätehügieenil enne ja pärast patsiendiga kokku puutumist. Patsient kasutab oma isiklikke hügieenitarbeid, mida ta ei tohi teistega jagada ega ka teistelt laenata. MRSA-ga patsientidel on haiglas liikumiskeeld, st et haiglapersonali loata ei ole lubatud palatist väljuda.

Kas patsiendi külastamine on lubatud? 

Külastamine on lubatud, kui järgitakse kehtestatud reegleid. Külalise tulekust tuleb eelnevalt teavitada õde või arsti. Personal selgitab ettevaatusabinõude vajalikkust ja kätehügieeni reegleid. Kui soovitakse kaasa aidata patsiendi hooldamisel, nt pesemisel või toitmisel, siis peab enne palatisse sisenemist selga panema kaitsekitli, ette maski ja kätte kaitsekindad, mis eemaldatakse koheselt pärast külastust. Palatist väljumisel tuleb pesta või desinfitseerida käed!

Kas on olemas efektiivne ravi? 

Ravi vajaduse otsustab arst. MRSA põhjustatud haigust on võimalik ravida antibiootikumidega, mõnikord võib ravi jätkuda ka kodus.

Kuidas takistada bakteri levikut kodus? 

Kui nahk on terve, siis MRSA kandlus ei sega teiste inimestega suhtlemist. Lubatud on basseinis, saunas ja poes käimine. Vältida tuleb isiklike hügieenivahendite, riiete, rätikute jms teistega jagamist. Aluspesu, voodiriideid ja rätikuid vahetada regulaarselt ning pesta võimalikult kõrgel temperatuuril, järgides riietel olevaid pesemisjuhiseid. MRSA kandlusega inimese pesu ei pea pesema eraldi. Hoolitseda tuleb isikliku hügieeni eest.  Haige ei tohi külastada ühiskasutatavaid basseine ja saunu, kui tal on nahapõletik või kui nahal on haavandeid. Kodus tuleb hoida puhtust, koristamisel piisab üldpuhastusvahendite kasutamisest. Desinfitseerivatest ainetest sobivad vahendid, mis hävitavad stafülokokke. Desinfitseeriva vahendi toimespekter on tavaliselt märgitud tooteinfol.

Kas peaksin MRSA kandlusest teada andma? 

MRSA kandlusest tuleks teavitada iga kord, kui pöördute haiglasse, raviasutusse või perearsti vastuvõtule. Ainult nii on võimalik rakendada vastavaid abinõusid ning valida Teile sobivaimad ravimeetodid.

Kätehügieen MRSA korral 

Korralik kätehügieen on parim võimalus takistada bakterite levikut nii haiglas kui ka kodustes tingimustes. Peske käsi vee ja seebiga või hõõruge käsi spetsiaalse käte antiseptikumiga. Käte antiseptikum on alkoholibaasiline lahus, mis hävitab umbes 30 sekundi jooksul enamiku mikroobidest. Hõõruge antiseptikum kätele ja laske kuivada, seda ei loputata maha ega kuivatata.

Infolehe koostaja: SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla 
J. Sütiste tee 19 
Infotelefon 617 1300 
www.regionaalhaigla.ee

Infomaterjal on võetud Regionaalhaigla kodulehelt 19. mail 2016. Vaadake täiendusi SIIT.

Äripäev
18. May 2016, 09:38

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi